ruimte voor shared space

Shared Space: de nieuwe benadering van de openbare ruimte

Verkeersborden, vluchtheuvels, randen en rijbanen, de straten en pleinen zijn steeds voller geworden; om confrontaties te voorkomen en om aansprakelijkheid te regelen. De gebruiksruimte en bewegingsvrijheid wordt daarmee steeds kleiner. Nòg meer regels en obstakels lossen niets meer op, en gaan zelfs averechts werken. Shared Space geeft hierop een even eenvoudig als fascinerend antwoord.

Ontmoeting en eigen verantwoordelijkheid zijn de grondslagen van Shared Space, in plaats van verboden en obstakels. Shared Space is een ontwerpfilosofie, die aan de hand van de functie en in overleg met de gebruikers van de openbare ruimte een plan op maat ontwerpt. Uitgangspunt is daarbij om zo weinig mogelijk te regelen en zoveel mogelijk vrijheid te laten. De verkeersdeelnemers nemen hun eigen verantwoordelijkheid.  Dit resulteert in een daling van het aantal ongevallen, in lagere snelheden, in een mooier, rustiger ontwerp dat vaak goedkoper is in beheer, in meer aandacht voor de cultuurhistorische context en in meer ruimte voor contact en ontmoeting. Het concept sluit bovendien aan bij het streven naar deregulering.

SAB Adviesgroep, met vestigingen in Arnhem, Amsterdam en Eindhoven, heeft een website ontwikkeld om een ieder die geïnteresseerd is een kijkje te geven in de wereld van Shared Space. Op deze site kunt u onder andere verschillende artikelen lezen, voorbeelden bekijken en interessante links vinden.

SAB hoopt dat u hiermee de informatie kunt vinden die u zoekt. Indien u nog vragen heeft dan helpen wij u graag verder. Onder het tabblad ‘Contact’ kunt u onze contactgegevens vinden.

Hier vindt u meer informatie over Ontwerpvrijheid bij Shared Space.

 

Shared Space Zandvoort Shared Space Barneveld